Conference+
activitate culturală de networking și educație, destinat profesioniștilor și tinerilor interesați de industria cinematografică
Programul Animest + Conference
Sâmbătă, 7 octombrie, ora 17:00, cinema Eforie - Prezentarea festivalului de animație Fredrikstad
Anders Narverud Moen, directorul festivalului de animație Fredrikstad din Norvegia va ține o prezentare despre scena de animație norvegiană. Fredrikstad este cel mai important festval de animație din scandinavia, cu o importantă secțiune competițională pentru toată regiuna nordică și baltică.
Duminică, 8 octombrie, ora 15:00, Institutul Cervantes - Ligia Soare - Traducerea audiovizuală pentru copii
Ligia Soare este traducătoare specializată în traduceri audiovizuale. Ea adaptează filme în limba română de aproape două decenii și are colaborări cu majoritatea festivalurilor de film românești, companii de producție și distribuție, centre culturale și ambasade, scriitori și regizori independenți. Atelierul se va concentra pe traducerea de filme pentru copii, tipuri de adaptare, subtitrare și dublare. Acesta va aborda provocările, limitările, precum și soluțiile eficiente și accesibilitatea pentru telespectatorii cu nevoi speciale. Atelierul este dedicat traducătorilor de film cu experiență și fără experiență, distribuitorilor de filme pentru copii, profesorilor care doresc să folosească filmul la clasă, organizatorilor de evenimente culturale care includ filme pentru publicul tânăr.
Duminică, 8 octombrie, ora 16:30, Institutul Cervantes - Keiichi Hara - Realizarea „Castelul singuratic din oglindă”.
Născut pe 24 iulie 1959, Keiichi Hara a atras nenumărate laude și premii pentru filmul său „Crayon Shin-chan: The Storm Called: The Adult Empire Strikes Back” (2001). Ulterior, a devenit unul dintre cei mai respectați autori de animație ai Japoniei iar în 2018, a devenit al treilea regizor de animație (după Isao Takahata și Katsuhiro Otomo) care a primit medalia acordată de guvernul japonez persoanelor care au adus contribuții semnificative în domeniile artistice și academice. Derivat din romanul omonim al autorului japonez Mizuki Tsujimura, interpretarea animată a ”Castelului singuratic în oglindă” echilibrează elemente de fantezie și realism, oferind o reflecție sofisticată asupra provocărilor adolescenței.
Marți, 10 octombrie, ora 10:00, Institutul Cervantes - Coffee with the authors
În fiecare dimineață, artiștii din programul festivalului se întâlnesc cu publicul și discută despre filmele lor și despre procesul lor de lucru.
Marți, 10 octombrie, ora 11:30, Institutul Cervantes - Lansare de carte „Gopo 100” de Dana Duma
Într-un dialog cu criticul de film Mihai Fulger, autoarea și profesorul de film Dana Duma își va lansa noua carte ce îl sărbătorește pe Ion Popescu-Gopo la o sută de ani de la nașterea sa (30 aprilie 1923).
Marți, 10 octombrie, ora 13:00, Institutul Cervantes - Rețele festivaliere
O conferință despre bune practici și oportunitățile oferite de Europa Creativă - programul MEDIA cu Media Desk România (Valentina Miu), Fest Anča Slovacia (Jakub Spevák), Animest România (Helga Fodorean)
Miercuri, 11 octombrie, ora 10:00, Institutul Cervantes - Coffee with the authors
În fiecare dimineață, artiștii din programul festivalului se întâlnesc cu publicul și discută despre filmele lor și despre procesul lor de lucru.
Miercuri, 11 octombrie, ora 11:30, Institutul Cervantes - Ce nu te învață la școala de film
Frank Mosvold este directorul firmei de producție norvegiene KoolProduction, cu un portofoliu bogat de scurtmetraje, seriale TV și lungmetraje. Frank consideră că a făcut toate greșelile pe care le poate face un producător de film și e gata să împărtășească toate aceste lecții cu comunitatea Animest.
Miercuri, 11 octombrie, ora 13:00, Institutul Cervantes - Benjamin Efrati - De la muzică la film și înapoi
Benjamin Efrati este un artist media francez și producător de muzică electronică. Din 2012, compune coloane sonore pentru filme, scurtmetraje și seriale de animație (Candide, Zsuzsanna Kreif, 2017; The New Kid, Arnaud Dezoteux, 2020; Amok, Balázs Turai, 2022; Inner Feels: Everything Flows). Atelierul explorează modurile creative în care regizorii de scurtmetraje pot folosi muzica și ce colaborări pot dezvolta cu compozitorii. Studiul de caz este Amok, scurtmetraj muzical de animație câștigător al premiului Annecy Cristal și regizat de Balázs Turai în 2022.
Miercuri, 11 octombrie, ora 14:30, Institutul Cervantes - Vlad Ilicevici & Radu C. Pop - World Building Worksheep
Vlad și Radu lucrează în tandem pentru aproape tot ceea ce fac. Aceștia administrează un studio de film de animație (Worksheep Studio), o platformă educațională pentru tinerii animatori și studenți români (Animation Worksheep) și, în același timp, ambii sunt profesori la Școala Națională de Film în cadrul Departamentului de Animație. Animation Worksheep este o platformă creată pentru dezvoltarea educațională și profesională a tinerilor animatori din România și Republica Moldova. Din cei peste 200 de absolvenți ai primelor 16 ediții ale Worksheep-ului, mai mult de jumătate lucrează în prezent ca animatori, fie în studiouri din România sau din străinătate, fie ca freelanceri. Pentru fiecare ediție a Worksheep, între 15 și 20 de tineri animatori lucrează împreună la un proiect de animație, îndrumați de o echipă de 6-7 formatori, pe o durată de 3 săptămâni. În ultimele 4 ediții, participanții și formatorii au lucrat la un proiect colaborativ de construire a lumii - universul fantastic al Călușarii - bazat pe mitologia și folclorul local, amestecat cu momente definitorii ale istoriei recente ale Europei de Est. De asemenea, unul dintre cele mai semnificative proiecte ale Animation Worksheep este un documentar animat bazat pe experiența primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu, care va fi prezentat ca work-in-progress în cadrul prezentării.
Miercuri, 11 octombrie, ora 18:00, Centrul Național al Dansului - Dansul întâlnește animația
O călătorie în lumea artistului, dansatorului, animatorului și realizatorului franco-camerunez Jean Charles Mbotti Malolo și o explorare a interacțiunii dintre dans, animație, limbajul semnelor și filmul documentar.
Joi, 12 octombrie, ora 10:00, Institutul Cervantes - Coffee with the authors
În fiecare dimineață, artiștii din programul festivalului se întâlnesc cu publicul și discută despre filmele lor și despre procesul lor de lucru.
Joi, 12 octombrie, ora 11:30, Institutul Cervantes - Procesul creativ al Martei Pajek
Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Cracovia, Marta Pajek a studiat la Studioul de Film de Animație condus de legendarul animator Jerzy Kucia. Pajek s-a antrenat ulterior sub îndrumarea animatorului eston Priit Pärn la Academia de Arte Turku din Finlanda. Stilul de filmare al lui Pajek a fost modelat de interesul pentru artă și design grafic, precum și pentru dans, psihologie, spiritualitate și experiențe umane. Ea a regizat mai multe scurtmetraje animate, printre care After Apples (2004), Sleepincord (2011) și cel mai recent premiatul triptic ”Impossible Figures and other stories” (2016-2021). Marta Pajek va oferi publicului o perspectivă asupra dezvoltării procesului său creativ, începând de la primele filme studențești, și până la filmele premiate internațional.
Joi, 12 octombrie, ora 13:00, Institutul Cervantes - Titina de la prima schiță până pe marele ecran
Marie-Laure Guisset & Sunniva Fluge Hole fac parte din echipa Titina (Norvegia, 2022, regia Kajsa Naess), un film de animație selectat în competiția marilor festivaluri de animație. Atelierul va ilustra procesul de creație al studiului norvegian ”Mikrofilm”, de la primele schițe Titina până la proiecția lungmetrajului pe marile ecrane din toată lumea.
Joi, 12 octombrie, ora 14:30, Institutul Cervantes - Pitch, please!
Sesiune de pitching proiecte de animație
Joi, 12 octombrie, ora 18:30, Institutul Cervantes - Prezentarea Școlii norvegiene de animație Volda
Licența în animație de la Volda University College este cea mai veche educație de animație din Norvegia. Școala oferă o diplomă de licență de 3 ani și un program de master interdisciplinar. Licența îi introduce pe studenți în diverse tehnici (2D, animație 3D pe computer și stop-motion), înainte de a-i lăsa să se specializeze într-o abordare aleasă. În ultimul an, studenții realizează un proiect mai amplu, rezultând adesea într-un scurtmetraj. Facultatea primește până la 15 studenți noi în fiecare an, și există programe de schimb de experienșă la nivel internațional. Studenții au acces 24/7 la facilități moderne de top, inclusiv un studio stop motion. Având posibilitatea de a lucra cu tehnici analogice tradiționale, precum și cu tehnologii moderne precum VR, studenții sunt așteptați să experimenteze în cadrul și dincolo de cadre convenționale. După cum o mărturisesc mai multe dintre filmele din programul proiectat, lucrările studențești de la Volda au fost recunoscute în comunitatea internațională de animație, fiind proiectate la festivaluri importante precum Animafest Zagreb și Annecy.
Vineri, 13 octombrie, ora 10:00, Institutul Cervantes - Coffee with the authors
În fiecare dimineață, artiștii din programul festivalului se întâlnesc cu publicul și discută despre filmele lor și despre procesul lor de lucru.
Vineri, 13 octombrie, ora 11:30, Institutul Cervantes - Atom Art: între experimente și filme pentru copii, Sabine Andersone & Edmunds Jansons
Atom Art este un studio de animație independent cu sediul în Riga, Letonia. Înființat în 2001, studioul a fost activ în două domenii principale - dezvoltarea de conținut de calitate pentru copii într-o varietate de formate, inclusiv seriale TV, programe speciale TV și lungmetraje animate, precum și producția de scurtmetraje de autor. În timp ce experimentează cu diferite tehnici, Atom Art extinde diversitatea animației letone - studioul a produs filme în animație cu nisip, cărbune pe hârtie, animație decupată, animație cu păpuși și alte tehnici. În ultimii ani, Atom Art a lansat în premieră un lungmetraj animat „Jēkabs, Mimmi and the Talking Dogs” și mai mult de zece scurtmetraje de animație premiate care au călătorit la festivaluri din întreaga lume.
Vineri, 13 octombrie, ora 13:00, Institutul Cervantes - Anna Zača & Ioana Nicoară - Mai puternice împreună: puterea asociațiilor profesionale
Timp de peste un deceniu, Anna Zača s-a specializat în domeniul animației ca teoretician și critic. Ea conduce asociația de animație letonă și curatoriază programului de scurtmetraje SHORT RIGA la Festivalul Internațional de Film de la Riga. Proiectul ei inițial de regie, „All My Friends Are Dead”, a fost un efort comun cu Nils Skapāns, unde s-a ocupat de scenariul, regia, elementele de decor și a contribuit la conceptul vizual general.
Animatoarea română Ioana Nicoară a lucrat ca art director și scenarist pentru producții notabile precum „The Magic Mountain” și „The Blissful Accidental Death”, precum și pentru reclame și diverse proiecte culturale. Munca ei de animație completează practica picturii și interesul pentru proiectele de realitate augmentată (AR). Colaborând cu Reniform Production, scopul ei principal este să inoveze tehnicile de animație și să promoveze conștientizarea culturală și artistică la o scară mai largă.
Sâmbătă, 14 octombrie, ora 12:00 - Conferința de închidere